Kawan-Kawan

Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan Kareem...

Assalamualaikum...Selamat berpuasa semua...gembiranya bila datangnya lagi bulan yang mulia dan penuh keberkatan. Syukur pada Allah s.w.t kerana dapat lagi bernafas dan berpuasa di bulan mulia ni. Selamat berpuasa kepada semua blogger-blogger dan kawan-kawan. Semoga puasa kita di bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah hendaknya. Amin....

Biasa la kalau bulan puasa tak lari dari semangat untuk membeli juadah di bazar-bazar Ramadhan yang berdekatan dengan rumah masing-masing. Apa kata tahun ni kita kurangkan sedikit tabiat tu, bukan tak boleh langsung nak membeli juadah di luar tapi alangkah elok jika kita masak hidangan sendiri. Lebih seronok dan menjimatkan. Elakkan membazir...sepatotnya bulan puasa ni kita jalankan kempen jimat berjimat bukan kempen boros berbelanja. Betul tak?

Kalau yang mampu tu apa kata ajak kawan-kawan berbuka puasa di rumah masing-masing. Memasak dan menjamu orang yang berpuasa amat digalakkan dan besar fadhilatnya. Lagilah elok jika kita melahirkan perasaan belas dan membantu fakir miskin dan jua anak-anak yatim di bulan ini...ermmm, ingatan untuk diri sendiri juga. Yelaa...kadang-kadang kalau bercakap memang best, nak buat tu yang susah, semoga Allah sentiasa betulkan niat di hati dan tunjukkan jalan yang betul selalu.....Amin =)

No comments:

Post a Comment