Kawan-Kawan

Monday, March 18, 2013

Ujian OTI 1 PMR

blogger - Google Search

Pelajar-pelajar tekun jawab soalan ujian. Harap2 kali ni dpt la jawab dgn baik...sangat takut melihat kegagalan pelajar setelah guru2 bertungkus lumus mencurahkan ilmu. Semoga berjaya anak2 didikku :-)

Published with Blogger-droid v2.0.8

Saturday, September 15, 2012

Cuti Hujung Minggu...

Boling...boling...

Assalamualaikum. Hujung minggu pantas berlalu. Sibuk dengan tugasan sampingan. Sampai takde masa untuk kemas rumah. Bila balik dah penat...tak larat...alih2 rumah pon macam tu la juger dari bulan lepas. Bersepah-sepah...adoii...menci betol tgk!

Start dari last day skolah 2 hari lepas lagi. Khamis bergegas ke SMK Durian Guling, tido kat sana sempena dengan kem kecemerlangan PMR peringkat daerah...pagi esoknya bergegas-gegas ke Permai Hotel, breakfast kat situ pastu amik kawan pergi ke TER kat Kuala Ibai...pada tahun ni Terengganu menjadi tuan rumah untuk acara sukan 1Malaysia Pendidikan Khas- Masalah pembelajaran dan penglihatan. Jadi secara eksennyer, aku jadi pegawai teknikal laa kat sana...tukang angkat bendera je sebenornya. Acara bowling ni nampak menarik dengan persaingan sihat kalangan anak-anak pelajar pendidikan khas. Dapatlaa mengenali mereka dengan lebih dekat. Pandai-pandai semua main bowling...maklumlaaa wakil negeri.

Malam tu melepaskan lelah dengan berehat-rehat dan tido kat Permai Inn bersama kawan...tgk tv dan makan je keje kami. Bilik tu KPM dah booked untuk 3 malam tapi cukup je la satu malam sebab dah rasa rindu kat umah ku yg comot tu...hehehe :)

Hari ni bersambung lagi untuk acara boling bagi pelajar masalah penglihatan...sonok tengok budak-budak ni main...lepas tu Cikgu Zali a.k.a boss benarkan balik...apa lagi kami berbondong-bondong keluar dari TER Sport Centre tu...sempat jugak boss hulur RM50 buat belanja minyak...tak sampai 10 minit aku dah abiskan duit tu kat Mydin Kuala Ibai...tak leh pegang duit sikit...keciknyer nilai RM50 skrang nehh....

Sempat snap pic time buat keje :)

Saturday, September 8, 2012

Raya di Sekolah

Hari ni ada sambutan hari raya di sekolah. Meriah betul dengan hidangan pelbagai jenis kuih. Di tambah lagi kemeriahan dengan kehadiran ibu bapa dan penjaga untuk majlis temu murni a.k.a tengok buku rekod kemajuan anak...cuma hati guru kecil ini agak terkilan. Mengapa terlalu sukar bagi sebahagian ibu bapa untuk hadir bertanya khabar dengan guru tentang anak jagaan mereka? Moga2 di masa depan kesedaran akan mula terselit di hati sanubari masaing2 :)

Tahun ni jamuan agak berbeda dari yg sebelumnya...setiap kelas mengadakan 'open house' masing-masing..apa lagi kelam kabut laa cikgu2 dan anak2 pelajar menyediakan juadah utk 'kelas terbuka' masing2...aku mudah aja, order jek nasi ayam...hahaha!! manalaa aku sanggup masak banyak-banyak...semua main beli jek...mudah dan senang! 

  • sedap :)


Thursday, September 6, 2012

Hahaha!!!

Mak oii...lama giler aku tak update blog ni...dah berkarat hijo! Bz ke malas? Sebenarnya malas kekdahnya...selebihnya memang ada busy sikit dengan percaturan hidup. Lama tak update bukan kat blog ni saja, kat Facebook pon tak berapa nak update dah. Kadang-kadang sebab banyak sangat keje, bila time free nak relaks la plok...nak bersantai-santai...Ermmm...dah lama tak blog walking...tak tinjau-tinjau blog masakan...bukan sebab suka masak tapi suka tengok org masak sajork!! Hopefully, after this...aku rajin kembali nak update blog nih...layout blog ni pon dah macam zaman ice aged...ketinggalan zaman betol dibandingkan dgn blog-blog lain. Aduusss...malu kat otai-otai blogger kat luar sana... :)

Tuesday, September 14, 2010

Raya Ohh Raya

Assalamualaikum...

Kalau orang lain dah lama buat entry pasal raya...aku baru terhegeh hegeh nak post citer raya aku...hehehe...
Memang happening raya tahun ni, banyak juga laa kejadian yang diingini dan tidak diingini berlaku.
First raya memang seronok, dapat pergi semayang raya, tapi kena tinggal ngan abang ipar...so terpaksalah aku membonceng moto ngan adik bongsu ku...mak oiii gayat betol, maklumlaaa dah berzaman aku tak naik motor...Lepas tu sibuk menyediakan hidangan raya utk tetamu buatan aku sendiri iaitu Soto...fuhhh!!! mendapat pujian ramai sebab first time buat pon sedappp!! (angkat bakul sendiri ok!) =)


Ini je laa gambar raya yang sempat dimasukkan =)
Bersama anak buah..Abdullah Wafi...

Raya kedua, terjadi laa kejadian yang amat mengaharukan aku tapi gembira bangat ada jugak...kawan sekolah yang dah bertahun2 tahun tak jumpa datang bersama keluarga...seronok giler...terima kasih pada kawan ku Norazlina Ismail yang sudi menjengah teratakku yang buruk di Machang. Tak sangka plak yang dia jugak bekerja dan menetap di Terengganu sama ngan aku. Tak jauh plak tu, dia di Jalan Panji Alam dan aku plak di Marang...kecilnya dunia.

Raya ketiga plak...kejadia kelam kabut berlaku...aku jadi tukang masak ala-ala pro...tujuan bukan lain, nak menyediakan hidangan untuk rombongan merisik adik perempuan ku yang bongsu...ganas giler aku ngan kakak sulungku memasak...macam cerita Charlie Chaplin pon ada...maklumlaa kitorang tak panggil sesapa...ala majlis merisik aje takkan beria-ia nak ngajak orang...majlis tunang or kawin lainlaaa...adik beradik aku yg lain ada gak tolong2. Terkejut beruk jugak laa aku bila tgk rombongan merisik tu kalah rombongan orang hantar pengantin...RAMAI BEBENOR!!!! Aku agak laa dalam 40 orang rasanya....adehhh apalaaa korang ni...aku letih tahap cipan malam tu...

Semalam pon ada gak peristiwa yang mengharukan...kedatangan mak saudara aku yang dah lama tak berkunjung dari Kelang...alahai...my buddy Nun pon ada gak datang beraya...aku pon berbalas laa kunjungan ke rumah dia, pastu kami sama2 berbondong ke rumah kakak aku di Bachok...perut aku plak dah masuk angin, sakit kepala berdenyut-denyut....dan, tepat pukul 9 malam di depan pintu pagar rumah kakak Nun di Kuala Besut aku muntah2 macam orang mengandung 2 bulan...kekekekeke!!! Spoil betul...sampai je rumah dalam kul 10.30 malam (amboiiii beraya sakan aku sampai malam2 buta)...aku tido tak sedar2 sampai ke pagi...dasattt!!!

Selamat Hari Raya semua, Maaf Zahir & Batin dari ku... (^_^)

Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan Kareem...

Assalamualaikum...



Selamat berpuasa semua...gembiranya bila datangnya lagi bulan yang mulia dan penuh keberkatan. Syukur pada Allah s.w.t kerana dapat lagi bernafas dan berpuasa di bulan mulia ni. Selamat berpuasa kepada semua blogger-blogger dan kawan-kawan. Semoga puasa kita di bulan Ramadhan ini diterima oleh Allah hendaknya. Amin....

Biasa la kalau bulan puasa tak lari dari semangat untuk membeli juadah di bazar-bazar Ramadhan yang berdekatan dengan rumah masing-masing. Apa kata tahun ni kita kurangkan sedikit tabiat tu, bukan tak boleh langsung nak membeli juadah di luar tapi alangkah elok jika kita masak hidangan sendiri. Lebih seronok dan menjimatkan. Elakkan membazir...sepatotnya bulan puasa ni kita jalankan kempen jimat berjimat bukan kempen boros berbelanja. Betul tak?

Kalau yang mampu tu apa kata ajak kawan-kawan berbuka puasa di rumah masing-masing. Memasak dan menjamu orang yang berpuasa amat digalakkan dan besar fadhilatnya. Lagilah elok jika kita melahirkan perasaan belas dan membantu fakir miskin dan jua anak-anak yatim di bulan ini...ermmm, ingatan untuk diri sendiri juga. Yelaa...kadang-kadang kalau bercakap memang best, nak buat tu yang susah, semoga Allah sentiasa betulkan niat di hati dan tunjukkan jalan yang betul selalu.....Amin =)

Sunday, August 8, 2010

Wahhh Lamanya....

Assalamualaikum...

Wahh lamanya tak hupdate blog ni...maklum laa selalu sibuk bekerja...sekarang ni duduk kat Angullia Beach House Resort di Marang, Terengganu...sambil teman kawan-kawan menjalani program Kem Elit SPM bagi tahun 2010..aku tukang sibuk jek...aku punya turn untuk Kem Elit PMR dah habis 05-07 Ogos lepas..Tempat yang sama jugak...seronok jugak bersantai di tepi pantai sesekali..sambil lihat panorama alam yang indah ciptaan Allah. Syukur dapat kesempatan yang seperti ini....entah bila lagi dapat bersantai tepian pantai macam sekarang ni...maklumlaa selalu sibuk dengan urusan kerja dan peribadi...masa tidak membatasi....Allah dah bagi masa yang sesuai cuma kadang-kadang manusia tak pandai nak guna...last-last jadi sia-sia...insaf....insaf....


Sempat lagi dia ni berposing maut kat tepi pantai...huhuhu : D




Damainya pesisir pantai waktu pagi...

Chowww dulu..... =)