Kawan-Kawan

Thursday, March 25, 2010

Kena Terjah!!!

Assalamualaikum...
Terharunya dapat Anugerah Terhormat Top Blogger 2010  dari Miss Dalila dan Miss Tora
Sebenarnya aku edit post ni...sebabnya mula2 aku terima award ni dari Miss Dalila je...lepas tu dapat lagi award sama dari Miss Tora...
Bangga nyer aku rasa...kembang kempis hidung ni...hehehe...mcm artis plak...
Terima kasih banyak-banyak yer walaupon agak bersawang dah blog ni dek kerana masalah keje dan line brokben (asik ngadu je aku ni...isk...isk...isk...)

Syarat2 utk terima award ni ialah:-

  • Thanks & link to the person that gave you award..
  • Past this award onto 12 blogger's you've recently discovered and think are fantastic..
  • Contact and let them know they've won the award.

    Aisey aku tak tau nak pass kat sapa2 award ni sebab aku rasa semua blogger2 yang sudi terjah blog aku ni best! So u all deserve it!! =)

Monday, March 22, 2010

Beautiful Blogger Award

Assalamualaikum pembuka bicara...


Sekali lagi aku dapat tag...kali ni sekali ngan award ler...Beautiful Blogger Award...nak tanya miss sweetsour yang bagi award ni...apa yg dia maksudkan beautiful...blog ni ke atau tuan punya blog? hehehe...perasan plak aku...Dia bagi ari tu lagi tapi disebabkan ke'bz'an aku dengan keje plus line brokben yang sedey...aku baru amik ari ni...




Here are the rules to accept the award :
1. Thank & link the person that gave you the award.
2. pass this award onto 5 bloggers you've recently discovered and think are fantastic
3. Contact said Blogs and let them know they've won the award
4. State 7 things about yourself
.


Okeh! Jawapan utk tag:-
1. Mekasih ler Miss Sweetsour coz sudi bagi award ni...terharu akak...
2. Aiseh...yang nak pass award ni susah sket coz line tak elok ler...asik hang jek...
3. Bila dah takleh wat yang no.2...lagi laa yang no.3...hehehe
4. 7 things about myself: 
     *Aku seorang guru Bahasa Inggeris di Marang...
     *Asal Kelate tapi mencurahkan bakti di bumi Serating
     *Suka makan nasik kerabu dan pakar dalam menyediakannya
     *Dulu aku kurus, sekarang aku chubby...hehehe..
     *Cita2 aku nak beli mercedez tapi tak taw laa bila dapat belinya...
     *Aku pakai kete buatan mesia saja...kete import mahal...belilaa barangan buatan mesia
     *Suka window shopping and shopping (kalau ada duit ler...)

Ok...tu je laa pasal diriku yang comot ni... =)


Sunday, March 21, 2010

Suram...

Assalamualaikum...
Suramnya hari ku...sekarang ni susah tol nak online...
Line macam siput mengesot...slow bebenor...
Sian kat aku....nak masukkan entri ni pon susah...
(T_T)....huhuhu...

Saturday, March 20, 2010

Balik Terengganu...

Assalamualaikum...

Ceria sungguh pagi Sabtu ni...
Dari rumah dapat dengar Imam kat masjid sedang buat kuliah lepas subuh...
Cuaca pon ok je...

Hari ni kena balik Serating..sebab esok dah mula keje....
Nanti tak leh laaa nak online sukati jek...sebab keje banyak menanti...
Line kat sana pon tak berapa ok sangat...slow macam kura2...

Maybe akan bertolak ke sana petang ni...
Ole-ole untuk cikgu2 kat Serating pon tak beli lagi ni...
Jap lagi ler gi pasar beli... (",)

Friday, March 19, 2010

Tag: Soalan Detective Era....betul@salah???



Assalamualaikum..
Aku telah ditagged oleh ain yang cun melecun and cute mute utk jawab soalan2 yang begitu mencabar minda nisss...lebih susah dari soalan paper bahasa Inggeris SPM yang mudah macam kacang tu....kekeke 


1) siapakah diri anda di rumah?
Aku ada 2 rumah, satu rumah di Terengganu, satu lagi di Kelate
Kalau umah di Terengganu aku jadi diri aku sendiri...hehehe...iaitu Miss Hanida, si kaki lepak, tido, shopaholic, malas masak...kekeke
Kalau kat umah di Kelate, aku jadi anak yang baik ler utk mak and ayah aku...suka masak,kemas rumah...bagus kan?

2) siapakah diri anda di samping rakan?
Aku suka jadi diri aku sendiri ler, Miss Hanida yang suka bergurau senda, yang suka tolong kawan2

3) 5 benda yg anda idamkan tp masih belum tercapai
1. Umah banglo besar macam umah kakak aku (nak hias cantik2 sbb aku jeles nak umah camtu gak)
2. Kereta Mercedes terbaru kat pasaran (tercapai ke impian kalau keje mcm aku ni?)
3. Melancong seluruh dunia (jeles tgk kwn2 yg dpt pegi)
4. Nak pegi wat Haji kat Mekah (Duit simpan tak taw bila nak cukup...insyaAllah ada rezeki pegilerr)
5. Nak kawin ler (tak taw bila T_T)



4) siapakah nama pasangan anda
Sekarang ni mana laaa aku ada pasangan sejati
Tapi kalau boleh aku nak kawin ngan Fahrin Ahmad...kekekeke

5) ceritakan 5 perkara yg paling anda suka tentang pasangan anda
sebab aku takde pakwe...malas aku nak citer...


6) bila tarikh anda couple
sebab aku takde pakwe...malas aku nak citer...huuhuhuhhhuuuu

7) apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda
apa ni tanya soklan mcm ni...sedih tau kalau org takde pakwe mcm aku nk jawab...wawaaawaaa!!


8) lagu tema cinta anda
tension tol laaa cik ain oiii dapat soklan mcm ni...
Tapi kalau aku ada pakwe aku nak tujukan lagi Two is better than one dari Boys Like Girls
Best ler lagu tu....


9)apa perubahan yg ingin anda lihat dari pasangan anda
Malas nak jawab (tension giler maaaa!!! sebab takde pakwe)


10) tag 10 rakan yg lain
4. Lyn
8. ruti

Sudi-sudikan laaa jawab soklan2 tu ye...pastu bagi tau ler kita =)

Thursday, March 18, 2010

Calon Mentua Pilihan...

Assalamualaikum...
Indah sungguh hari ni, duduk di kawasan pantai macam kat rumah kakak aku ni memang best...angin bertiup sepoi2 bahasa...kadangkala bukan dah sepoi2 bahasa...alaaa sepoi2 ribut pon ada...

Ermm..kali ni nak cerita pasal calon mertua pilihan...haiii...mesti pelik kan? Biasa orang akan selalu cakap calon menantu pilihan...Elllooo? Menantu pon bleh cari calon mertua tau....heheheeee.....

Ciri-ciri Mentua Pilihan (mengikut kajian tak rasmi aku, hasil mendengar gossip kawan2 aku ler):


1. Mesti baik hati bebenor..manjakan menantu macam manjakan anak dia
2. Tak masuk belah anak dia je...mesti kalau suami isteri tu bergaduh ke, mentua akan masuk belah menantu
3. Sanggup datang umah menantu and masak (breakfast,lunch,dinner)...pastu siap basoh pinggan, kemas umah
4. Tak membebel kalau anak menantu buat silap tapi bagi nasihat atau tak ambil peduli pon...hehehe


Itu ler ciri2 yg biasa diharapkan dari menantu...kekeke...
Jangan plak ada yang marah kat aku nanti...saja gurau2... =)

Monday, March 15, 2010

Cinta dan Airmata

Assalamualaikum...

Alahai panas betul hari ni...baju aku pakai ni pon makin lama makin seksa dan seksi rasanya...hehehe...nasib baik kat dalam bilik je...Ermm..hari ni nak bercerita pasal cintan cintun laaa rasanya...mesti dikalangan blogger2 kat seluruh alam pernah merasai cinta kan? Tak kira laa cinta untuk siapa...berbalas atau tidak...
Sekurang2nya mesti antara kita yang pernah berasa berdebar-debar saat merenung matanya atau kala berselisih dengan si dia...hatimu menjadi kelu...kan?kan?....hehehe...

"Abang harap lepas ni kita boleh jadi kawan saja, perhubungan kita tak ke mana sebab mak abang tak boleh terima sayang sebagai menantu" 

 
Sedihnya kalau dia says "Goodbye"
(Gambo dari pakcik Google, tiada kena mengena dengan pemilik blog ni ye!)

Dialog tu macam biasa kita dengar kat dalam drama kan? Namun kat real life pon ada jadi macam ni...
Susah jugak kalau pilihan hati tidak menepati citarasa orang tua....Kesannya ada yang frust menonggeng, ada yang menangis siang malam, ada pulak yang tension bawak diri pergi sampai bulan (dalam mimpi ler...hehee) dan ada yang sanggup membujang sampai ke tua (sebenornya takde org nak kat dia...kekeke)...
Jadi kawan? Bila hubungan tidak ke mana? Boleh ke? Hmmm...entahlaaa, boleh kot...Aku pernah tengok satu cerita Mat Salleh ni (lupa nama movie tu)...Watak dalam cerita tu cakap...orang bodoh je yang nak jadi kawan lepas berpisah...hehehehe...no komen laaa yang tu...masing-masing ada pendapat dan pandangan sendiri kan?
Susah jugak ye kalau hubungan tak direstu...bagi aku jalan masih panjang...kalau ada di luar sana yang mengalami nasib macam tu...berbincanglaa dengan orang tua...tanya betul2 kenapa mereka tak restu...mungkin ada perkara yang berbuku di hati dapat diluahkan dan dipermudahkan bersama2...Jangan dilupa restu ayahanda dan bonda penting dalam mengharungi hidup di dunia ni... =)

Sunday, March 14, 2010

Musim Kawin

Assalamualaikum...
Cuaca hari ni cerah berseri jek...elok sangat laaa kalau buat kenduri ye...Hmm, dah cuti sekolah ni macam biasa laaa, akan bermulanya musim masyarakat Malaysia berkahwin...hehehe..

Gambo dari pakcik Google...
Tiada kena-mengena dengan tuan punya blog

Baru semalam aku pergi kenduri kawin, cantik betul dapat ole-ole dari pengantin...orang Kelate panggil 'sisa'...tapi aku pegi kenduri kat Terengganu, tak tau laaa kat sana diorang panggil apa...
Balik kat rumah pon ayah aku cakap dia banyak dapat undangan kenduri, sampai 2-3 dalam satu hari...
Memang meriah betul laaa cuti ni, sana-sini ada kenduri...

Dalam kemeriahan mengadakan majlis perkahwinan, pada pemerhatian aku ramai daripada kalangan kita yang bermewah-mewah. Memang laaa akan ada yang cakap "saya mampu"...Tapi alangkah eloknya jika kita menurut apa yang dianjurkan Islam, tidak membazir dan bermegah-megah...Yang penting sama-sama kita berharap dan berdoa supaya pengantin mendapat keberkatan dari Allah dalam menjalani kehidupan berumahtangga selepas itu dan perkahwinan itu kekal hingga ke akhir hayat... =)







Friday, March 12, 2010

Cuti!!!!

Assalamualaikum...

Dah beberapa hari aku tak dapat nak masukkan entry terbaru disebabkan beberapa hal yang tak dapat dielakkan...salah satunya laptop aku ni wat hal laaa plak...mentang2 laaa dah capai tahap boleh dicampak ke dalam sungai Marang disebabkan keuzurannya...hehehe...Trimas aku ucapkan pada Mr. Hamdan yang banyak menolong kalau bab2 keuzuran laptop aku ni...insyaAllah balik cuti ni i akan bagi you ole-ole dari Kelate...ok?

Mr. Hamdan a.k.a good Samaritan...
Orang dok amik gambo dia bukan tengok pun...

Mulai hari ni secara rasmi laaa aku bercuti sampai laaa ari sabtu minggu depan...yahuuu!!! Ala...ingat budak2 je yang excited kalau cuti, cikgu pon manusia biasa, kalau dah stress je keje...kena gak cuti kan?? Kalau sekolah lain termasuklaaa sekolah kakak2 aku...(kami mmg mencintai satu bidang jek...semua cikgu maaa)...mengadakan kelas tambahan untuk kelas2 peperiksaan, tapi sekolah aku takde coz mostly budak2 dari asrama anak yatim dan cuti ni asrama diorang ada buat sukan antara asrama anak yatim peringkat kebangsaan. Jadi kiranya tak bz laa aku dengan kelas cuti ni...boleh laaa balik kampung... (",)..Tapi aku masih kat Marang, family kakak aku ada datang and baru je balik jap tadi...esok kena pergi kenduri kawin...ermmm makan nasik minyak laa jawabnya...lepas kenduri esok, aku akan terus choww balik kampung...walla weyy!!!

Ini laa anak buah aku yang selalu buat 'muka' kalau orang amik gambo dia..
Dah balik dah tadi...rindunyer....

Sepanjang minggu lepas, SMK Seri Serating memang happening ler...macam2 events yang kitorang buat...salah satunya Majlis Sambutan Maulidur Rasul yang diadakan pada 9 Mac lepas...pengisiannya memang best dan tahniah diucapkan kepada unit dakwah dan kerohanian SMKSS...ustaz2 and ustazah2 ler tu...

Perarakan pelajar sambil berselawat ke atas Junjungan Besar Rasulullah S.A.W
Pelajar bergerak mengikut unit beruniform masing-masing dari 
perkarangan sekolah sampai laaa ke Surau Penjara Marang...


Masa ini laa jugak cikgu2 lelaki SMKSS melaram dengan 
baju melayu dan sampin...macam nak gi kawin laa plak..oppss!!!


Apa ler budak2 SMKSS...orang ceramah korang tido ye...
Adegan ini sebelum cikgu piat telinger sorang2...hehehe
Gambo ni amik dari album Cikgu Ainun kat fesbuk...

Pada 11 mac plak...macam yang digembar gemburkan seluruh negara, keputusan SPM telah diumumkan...terkilan jugak sebab tiada calon yang dapat straight As dalam semua subjek...yang terbaik mendapat 5 A sahaja, namun itu bukan nokhtah terakhir kepada semua calon SPM 2009...jalan untuk berjaya masih panjang dan luas...tahniah diucapkan kepada guru-guru SMKSS especially yang mengajar subjek SPM kerana begitu tekun dan komited dalam menjalankan tanggungajawab...ada rezeki taun depan kita maju lagi...insyaAllah...

Calon terbaik SPM menerima slip peperiksaan dari Tuan Pengetua...tahniah!!




Monday, March 8, 2010

Rambut Ohh Rambut...

Assalamualaikum...
Lawak plak rasanya bila ingat kisah malam tadi..aku nak tulis laa entry pasal rambut aku...blom apa2, baru siap tulis title tetiba laptop ni jadi blank kejap and aku dapati entry tu telah aku publish secara tidak sedar....so, adalaaa sorang dua peminat a.k.a silent reader blog ni bertanya... (peminat??? koya pulak tuan punya blog ni....kekeke)...diorang tanya napa ada title jek, mana pegi isi kandungan...dengan muka selamba aku wat2 tak paham...(malu sebenornya...huhuhu...)

Sebenarnya semalam aku nak citer rambut aku ni dah panjang bebenor...mengerbang macam rambut maya karin dalam citer hantu tu...heeheee...bukan rupa macam dia, rambut jek! Rambut ni nasib baik tak terbakar masa aku nyalakan dapor gas...mula2 aku klik2 nak nyalakan api, tak bernyala plak, aku tunduk sket sebab nak tengok lebih dekat sambil tangan dok klik2...rambut pulak tak ikat...mengerbang jek....tiba2 walla!!! dapor tu nyala...sempat laaa aku melompat dan menyelamatkan mahkota kepala aku ni...kalau tak botak maaa.... =)

Saturday, March 6, 2010

Kenapa Nak Ucap Rindu?

Assalamualaikum...

Kenapa nak ucap rindu?
Pada yang memang pasti merinduimu...
Kenapa nak ucap rindu?
Jika ucapan itu bakal melekakanmu...
Kenapa nak ucap rindu?
Pada yang pasti bukan lagi milikmu...
Kenapa nak ucap rindu?
Jika itu salah dalam peganganmu...
Kenapa nak ucap rindu?
Pada dia yang memang didepanmu...
Kenapa nak ucap rindu lagi?
Jika itu sudah berkali-kali kau ucapkan...

Jangan sampai orang..................
 

Hehehe...saja jek letak entry atas tu...boring sebenarnya. Takde nak buat apa2 pon petang ni. Tengok tv takde yang menarik pon...cerita hentah apa2...
Sebenarnya dalam boring aku dok pikir-pikir laaa pasal kapel2 muda ni...



Ucapan rindu tu selalu terucap dibibir pada yang tersayang...
Bukan aku nak mengata pada yang tengah berkapel tu...cuma kalau boleh kurang2 kan laaa guna ayat2 jiwang kat orang yang tersayang...bimbang melekakan dan hati kita hanyut oleh dorongan nafsu...betol tak?
Lebih elok kita simpan rasa rindu tu dan luahkan pada orang tersayang selepas alam perkahwinan...lagi berkat dan dituntut oleh agama...kan??

Friday, March 5, 2010

Nak Makan Apa? - 2


Assalamualaikum...
Tensi...tensi...nak makan pon kena pikir ke??...hari ni pagi2 kawan aku Shuk, anto msg ucap gud morning...awal bebenor, dah mandi ke blom agaknya mamat tu...mak oiii malasnya aku bangun...sori Shuk, bukan tak nak jawab msg tu tapi ngantuk maaa...hehehe...kul 9 lebih dia msg lagi...terpaksa laaa aku bangun jugak walaupun hatiku berkata-kata.. "tido nida...tido"...So bila dah bangun, siap mandi aku bukak laaa peti ais, ok, dah beli semua barang dapor yang perlu, bleh laa masak tapi...alamak ada 'tapi' pulak...aku jadi blur nak masak apa sebab dah lama tak masak...hehehe...Alih2 aku amik buah berangan sejuk yang aku beli masa shopping semalam dengan susu segar rendah lemak...diulangi...rendah lemak!!...nak jaga badan kunun.... =)

Lepas tu bukak YM...chat ler dgn Fena, tiba2 dia ajak pegi ke Bukit Payong, ada pesta katanya... Datuk Shahrizat yang datang...bagi nak ilangkan boring, aku setuju...so petang ni lepas asar aku akan keluar....

Ok, semalam aku citer nak gi kedai batik sutera kan...tak jadi ler coz kakak aku msg and cakap dia nak datang next week for holiday. So, biarlaaa dia yang datang dan beli sendiri...Semalam aku gi layan kehendak aku je laa..sempat laaa singgah kat Ariani Kuala Terengganu for the first time..dapat tangkap 3 helai tudung...kopak purse aku...huhuhu

Ini laa tudung yang dirembat dari kedai Ariani...
Mak aihh..buruk bebenor cadar tu dalam gambo...kekeke

Thursday, March 4, 2010

Nak Makan Apa?

Assalamualaikum...
Hari ni seluruh negeri Terengganu cuti sempena keputraan Sultan Terengganu...ermm...panjang laa sikit cuti aku, ye laa sambung terus Jumaat and Sabtu jadi tiga hari. Mula-mula aku ingat nak balik kampung tapi disebabkan ada beberapa halangan jadi aku ambik keputusan stay aja laa kat sini. Housemate awal-awal lagi dah balik Selayang, tinggal aku je laa dok menghadap tv (bukak je..tgk sekali-sekala je) dan komputer ni. Bangun pagi-pagi (pagi ke? kekeke!!)..aku jenguk laaa dapor, bukak refrigerator...check punya laa check...apa pon takde except roti yang dah seminggu dok dalam tu...so kacau kopi segera je laa..sedih tol...huhuhu!!!

Sekarang dah nak masuk tengahari...malas betul nak kuar sebab cuaca panas sekarang ni...dalam hati bercadang nak pegi makan sizzling mee kat Kuala Terengganu...jauh tol!!...ye laa dekat umah aku ni mana ada kedai sizzling...so ini plan aku for today...aku ingat nak pegi makan...lepas tu gi shopping barang-barang dapor sikit...lepas tu aku ingat nak merayap kedai batik dekat bandar..maybe kat Pasar Payang...ermm lepas tu apa lagi ye? Ok, aku rasa nak pegi cari tudung dalam selai 2...cukup laa...tak nak beli banyak2...lepas tu nak balik dan memerap sampai esok...huhuhu....

Batik sutera yang aku nak beli ni sebenarnya bukan untuk diri sendiri tapi untuk kakak aku. Dia yang beria2 nak. Tapi kena guna duit sendiri dulu...huhuhu...nanti kena confirm kaler apa dia nak. Mula-mula aku ingat nak pegi ke Arfa batik coz dekat je dgn umah, kat Chendering...so aku tanyalaaa kenkawan kat sekolah mcm mana rega kat Arfa yang glamer tu...aku pernah pegi dulu tapi lupa plak rega2 kat situ...kenkawan aku cakap sesetengah batik sutera kat situ mahal sikit. Maybe sebab rekaan dia exclusive dari tempat lain...tak tau laaa. So...one of my fren, Fadhlina cadangkan pegi kat kedai baru berhampiran dengan stesen bas Kuala Terengganu...dia pon bagi laaa pelan...aku iya kaa aje walaupun agak blur nak baca pelan tu...hakikatnya...walaupun dah setaun lebih kat sini...aku masih tak berapa ingat sesetengah jalan... =)